Vinarija Terlano već dugi niz godina stavlja akcenat na proizvodnju vina koja mogu dugo da odležavaju. Veliki značaj u tome imaju Njihova bela vina koja su stekla ugled u vinskim krugovima u celom svetu zbog činjenice da mogu da odležavaju čak i nekoliko decenija.

Dugotrajnost vina Cantina Terlano je rezultat kako visokog nivoa minerala koji se nalaze u zemljištu vinograda koji su zasađeni starim sortama grožđa i koje sazreva u harmoniji najoptimalnijih uslova, tako što vode računa da vinogradi imaju nizak prinos po čokotu. Takođe se drže principa rigorozne selekcije idealno zrelih i zdravih grozdova radi dobijanja najvišeg kvaliteta.

 

  

 

Tradicija proizvodnje vina u Terlanu podrazumeva korišćenje hrastovih buradi. Poseban značaj zauzima i korišćenje metode “sur lie” gde vina sazrevaju – često i godinama – u finim kvascima kako bi polako dostigla svoj nivo perfekcije i zrelosti pre nego što se pretoči u flaše. Zahvaljujući sporom sazrevanju,vina dobijaju specifičan karakter i kompleksnost. Ono načemu se insistira je da se dobiju ne samo primarne već i sekundarne i tercijarne arome ukusa.

Terlano

 

 

 

Opipljiv dokaz ovakvog pristupa se može videti u njihovoj jedinstvenoj vinskoj arhivi koja broji preko 20.000 boca. U njoj se mogu naći vinski rariteti koji obuhvataju berbe od 1955 godine pa do danas. Čak se mogu pronaći i boce iz 1893 godine, kada je vinarija i osnovana.