Ama je seoce okruženo brdima i smešteno na području opštine Gaiole u Kjantiju (Chianti), u provinciji Sijena na visini od 500 m nadmorske visine. Nalazi se u srcu istorijskog Kjanti Klasika (Chianti Classico) gde se vinogradi međusobno prepliću sa maslinjacima i šumom.


Vinarija, koja je osnovana 1972 kao rezultat velike ljubavi četiri porodice poreklom iz Rima, trenutno poseduje oko 250 hektara imanja, od čega je 90 hektara obradivih vinograda a 40 hektara u maslinjacima koji se nalaze na 480 metara nadmorske visine. Godišnja proizvodnja, koja se bazira isključivo na sopstvenim vinogradima, iznosi 300-350 hiljada boca što odgovara oko 3500-4000 boca pohekatru. To odgovara paradigmi vinarije da je “Castello di Ama” vino koje se dobija izborom najpogodnijih područja za uzgoj sorte Sanđoveze (Sangiovese).

 

  

 

 

“Ovo je svetilište u vinskom svetu. Mi Italijani se često žalimo da nemamo svoj Chateaux Margaux, svoj Romanée Conti ili svoj Opus One. Ali grešimo u tome jer mi imamo u Italiji “vinske kuće” koja su i nešto bolje, nešto iznad onoga što se može nazvati normalnim podrumom. Postojeneke – relativno male – kolevke Bahusove civilizacije gde je sve jednostavno perfektno i gde vreme postakne sećanje na istoriju, podsećaju ći na senzaciju, važan sastojak evolucije vina. “Castello di Ama” je jedno od tih mesta gde se susreću čiste harmonije. ”
Carlo Cambi – citat iz knjige “ Il Buon Vino